Annons

Bästa Spartipsen – Spara pengar snabbt i vardagen med enkla tips

Här ger vi dig smarta och enkla tips på hur du snabbt sparar pengar i din vardag. Vi visar hur du minskar dina utgifter och får kontroll över din ekonomi. Många av tipsen ger bäst effekt om du kombinerar så många som möjligt. Spana in de bästa spartipsen 2022 för att spara pengar i vardagen!

Spartips 2022 - Spara pengar i vardagen smart och enkelt
Spara pengar i vardagen smart och enkelt med spartips 2022

Snabba spartips

Vi börjar med några snabba spartips innan vi går igenom lösningarna för de stora besparingarna.

  • Spara pengar på mat – ät ur kyl, frys och skafferi
  • Sälj saker och tjäna extra pengar
  • Spara med köpstopp
  • Pausa dina dyra vanor
  • Spara mer med rabatter

Bästa sättet att spara pengar

Det finns två sätt att spara pengar. Antingen att spara redan existerande pengar eller att spara in på något för att få mer pengar över.

Vill du spara de pengar du redan har kan du antingen spara dem långsiktigt i aktier och fonder eller både lång- och kortsiktigt på ett sparkonto som ger säker avkastning på dina sparpengar. Någon hög ränta kan du inte få i dagsläget och det finns egentligen inga sätt att få snabb avkastning på kort tid. Åtminstone inte utan hög risk. Det gör att många tycker att ett sparkonto är det bästa sättet att spara pengar på.

Vill du hellre spara in pengar på olika sätt för att få mer pengar över har vi tagit fram en lista för detta här.

1. Byt mobilabonnemang

Det finns många mobiloperatörer idag och de konkurrerar om att vara billigast. Det här är toppen för dig som har stora möjligheter att sänka dina mobilkostnader och spara pengar med ett billigt abonnemang.

2. Hitta billigare försäkringar och elavtal

De flesta av oss har ganska många olika försäkringar som hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, barnförsäkring, bilförsäkring med mera. Försök att minst en gång om året se över dem för att se om du hittar några billigare försäkringar. Passa även på att se över ditt elavtal!

Annons

3. Spartips boende

Har du ett bolån idag kan det vara läge att hitta ett billigare lån för att få en lägre ränta.

Ett annat tips är att minska elkostnaderna genom att släcka i de rum där du inte befinner dig och dra ut sladdar för de elprylar som inte används. Dra även ner värmen i de rum du sällan befinner dig i och tänk ett varv extra när du ska köpa nya elprodukter så att de är energisnåla.

Ta inga långduschar eller varma bad för ofta och har du trädgård så försök ta tillvara regnvattnet till att bevattna trädgården.

4. Minska kostnaderna för mat

Annons

Annons

Det finns ett riktigt bra sätt att börja spara pengar till vardags som kan ta dig ganska långt. Maten är ett typiskt område som många kan göra stora besparingar på genom att bli med medveten om vad man egentligen handlar.

Handla grönsaker och frukt efter säsong

Vårt favorittips är att sänka matkostnaderna genom att handla det som är billigt just nu. Det finns en riktigt bra säsongsguide hos Äkta vara där du väljer aktuell månad i menyn. Du får då en bra överblick över säsongens fisk och skaldjur, grönsaker, frukt och bär som är billigast just nu.

Planera maten för veckan efter rabatterbjudanden och storhandla

Ta för vana att kika i de reklamblad som kommer hem och se vad som är billigast att köpa just nu. Utifrån extraprisen kan du planera veckans mat och det du inte vill använda nu fryser du in. Skriv en inköpslista och storhandla en gång i veckan.

Börja med matlådor

Ett av de mest effektivaste spartipsen är att ta med matlåda till jobbet. Antingen tar du med gårdagens middagsrester eller om du har gjort ett storkok och fryst in i förväg.

Räkna på hur mycket du sparar genom att skippa äta ute på lunchen. En dagens kostar ganska mycket i jämförelse med hemlagat. Många kan spara minst 1 500 kronor per månad bara genom att börja med matlådor. På ett år skulle du kunna spara in 16 500 kronor om vi räknar bort semester.

Skippa latten

Handla inte latten eller kaffekoppen på väg till och från jobbet. Att handla en kopp innebär cirka 50 kr per gång, och minst en gång om dagen varje jobbdag blir 250 kr i veckan. Per månad blir det 1 000 spänn och på hela året över 11 000!

5. Leva snålt med mindre konsumtion

Det bästa sättet att spara pengar snabbt är ändå att dra ner på onödiga kostnader och även att köra med ett köpstopp. Vill du leva snålt för att spara pengar snabbt? Försök då att inte köpa så mycket saker. Det som är bra med att införa ett köpstopp är att det ger dig en strategi att förhålla dig till. Du kan till exempel sluta gå i affärer ett tag, avprenumerera på nyhetsbrev med erbjudanden och liknande.

Kontaktlinser

Linser kan bli ganska dyrt i längden. Då är det bra att hitta bra butiker som erbjuder billiga priser med prisgaranti. Spana in utbudet av linser och linstillbehör från Lensnow!

Annons
Boxer

Second hand

Är du i behov av nya kläder, TV, möbler med mera går det utmärkt att köpa second hand. Det sparar du stora pengar på istället för att köpa nytt. Det finns både fysiska second-hand-butiker, loppisar och marknadsplatser online som Blocket, Tradera eller Facebook marketplace.

Undvik impulsköp

Ska du handla så skriv ner vad du ska köpa så är det mycket lättare att undvika de där impulsköpen som blir dyra i längden. Ser du något intressant som du vill ha så skriv upp det i en lista. Vid ett senare tillfälle går du igenom listan och prioriterar de saker du verkligen behöver. Sakerna i slutet på listan blir troligtvis aldrig köpta och du sparar på så sätt pengar.

6. Sparande

Om du redan har ett högre belopp eller när du lyckats få ihop en större summa pengar kan du spara dessa på ett fasträntekonto. Då binder du pengarna i något eller några år och får på så sätt en riktig bra sparränta.

7. Se över dina lån och krediter

Just lån brukar vara en vanlig skuldfälla för många och här är det lätt att pengarna rinner iväg på onödiga räntekostnader och avgifter. Här har du stora möjligheter att spara pengar. Särskilt onödiga pengar kan det bli om du har många lån eller om du har valt lån med skyhöga räntor. Hitta ett billigare lån.

Samla dina lån

Många dras med onödigt stora räntekostnader varje månad på grund av utspridda lån på flera olika banker. Samla dina lån och krediter genom att se över alla lån du har som bolån, billån, privatlån, blancolån, krediter, kreditkort med mera. Med färre lån får du också en förbättrad kreditvärdighet vilket ger dig ännu större chanser för bättre ränta till nästa omförhandling eller inför nya lån.

Annons
Advisa

Betala av lånen snabbare med en positiv snöbollseffekt

När du har samlat de krediter och lån som går att samla är det dags att arbeta med att få bort dem snabbast möjlighet. För varje lån skriver du upp aktuell skuld, hur lång tid det är kvar att betala, hur mycket du betalar i ränta varje månad och hur mycket du amorterar varje månad.

Ta först tag i de lån med högst ränta och försök att omförhandla de lånen. Försök att så snart du kan betala klart de lån med lägst kvarstående skuld så är du av med dem och slipper betala en massa ränta i onödan. När den lägsta skulden är betald använder du sedan samma summa som en extra amortering till nästa minsta lån.

Desto snabbare du blir av med smålånen desto snabbare kan du börja betala av på lånen med de högsta räntorna.

8. Skaffa en smart ekonomiapp

Vi har listat några av de bästa gratisapparna du kan använda för att bland annat få en bättre överblick över din ekonomi, hitta rabattkoder och erbjudande och en del av dessa kan du dessutom tjäna pengar med. Här hittar du smarta ekonomiappar.

9. Fler spartips i vardagen

De bästa tipsen för att få in extra pengar är att både försöka öka inkomsterna och att titta över utgifterna. Utöver att minska kostnaderna är det bra att skapa en långsiktig plan för ditt sparande så att du bygger upp en bra buffert. Här kommer ännu fler spartips för att enkelt kunna spara dina pengar till vardags:

  • Vart tar pengarna vägen? Spara alla kvitton och lägg in kostnader och ändamål i ett excelark.
  • En budget låter väldigt tråkigt, vi vet, men denna hjälp har även en psykologisk inverkan på din konsumtion. Genom att ta reda på hur mycket du har möjlighet att göra av med så kommer det att bli enklare att inte överkonsumera. Har du följt tipset i punkten ovan så har du redan tagit första steget och har du redan koll på dina utgifter. Det kommer att göra det så mycket enklare att göra en budget.
  • Se över avtal som mobilabonnemang, bredband, elavtal, försäkringar med mera. Där är oftast mycket pengar att spara snabbt.
  • Minska helt onödiga utgifter som faktura- och aviavgifter. Fixa e-faktura eller autogiro för att sköta betalningar istället.
Annons
Tombola
Annons

Annons