Spartips – Spara pengar enkelt med mina tips

Spartips - Spara pengar enkelt med mina tips

Det finns olika sätt att spara pengar på och jag ger dig här spartips för hur du minskar dina utgifter och hur du får kontroll över din ekonomi. Den allmänna uppfattningen är att ett traditionellt sparkonto inte är lönsamt p.g.a. låga räntor men det finns guldgruvor.

Spara pengar genom att minska dina utgifter när du handlar

Minska på dina utgifter när du handlar och spara pengar genom att:

  • Handla grönsaker och frukt efter säsong. En riktigt bra säsongsguide finns hos Äkta vara där du väljer månaderna i menyn. Du får då en bra överblick över säsongens fisk och skaldjur, grönsaker, frukt och bär.
  • Planera maten för veckan efter rabatterbjudanden.
  • Ha med matlåda till jobbet.
  • Undvik impulsköp genom att skriv upp det du skulle vilja köpa. Vid ett senare tillfälle går du igenom listan och prioriterar det du verkligen behöver.

Minska dina utgifter genom att se över dina lån

Gå igenom alla lån du har bolån, billån, privatlån, blancolån, krediter, kreditkort med mera. För varje lån skriver du upp aktuell skuld, hur lång tid det är kvar att betala, hur mycket du betalar i ränta varje månad och hur mycket du amorterar varje månad.

Ta först tag i de lån med högst ränta och försök att omförhandla de lånen. Försök att så snart du kan betala klart de lån med lägst kvarstående skuld så är du av med dem och slipper betala en massa ränta i onödan. Desto snabbare du blir av med smålånen desto snabbare kan du börja betala av på lånen med de högsta räntorna.

Övriga spartips för att enkelt spara och få extra pengar

Det bästa sättet ett få in extra pengar är att både försöka öka inkomsterna och att titta över utgifterna.

  • Vart tar pengarna vägen? Spara alla kvitton och lägg in kostnader och ändamål i ett excelark.
  • En budget låter väldigt tråkigt, jag vet, men denna hjälp har även en psykologisk inverkan på din konsumtion. Genom att ta reda på hur mycket du har möjlighet att göra av med så kommer det att bli enklare att inte överkonsumera. Har du följt tipset i punkten ovan så har du redan tagit första steget och har du redan koll på dina utgifter. Det kommer att göra det så mycket enklare att göra en budget.
  • Se över avtal som mobilabonnemang, bredband, elavtal, försäkringar med mera. Där är oftast mycket pengar att spara.