Annons

Jobba på helger

Det finns många möjligheter att tjäna extra pengar på helger och kvällar. För dig som är vuxen har vi samlat tips för jobb på helger här.

Jobb 15 år gammal

När du fyllt 15 öppnar sig möjligheterna för betydligt fler jobb. Om du är aktiv i ditt jobbsökande kan du börja bygga upp ditt CV redan nu för framtida jobb med bra lön! Det finns flera roliga sätt att tjäna extra pengar efter skolan, på helger och även på loven. Vi hjälper dig att gå igenom jobben, vilka rättigheter du har och vilka regler som gäller dig.

Vilka jobb får en 15-åring arbeta med?

Populära extrajobb för 15 åringar är att jobba i butik, som eventpersonal eller inom äldreomsorgen.

Butiksjobb
Det är sällan som butiker ansöker aktivt efter 15 åringar så bäst chans för att få ett jobb är att gå dit och presentera dig. Glöm inte att ta med ett CV och personligt brev som berättar varför just du skulle passa där! Många butiker behöver ofta extra anställda under storhelger och lov. Att arbeta i butik kan innebära arbetsuppgifter som att plocka upp och märka varor. När du fyllt 16 kan du även få arbeta i kassan.

Restaurangjobb
Enklare restaurangjobb är även ett bra alternativ för 15-åringar. Arbetsuppgifterna kan då vara att plocka brickor och disk.

Säsongsjobb
Du kan också söka säsongsbundna jobb. Dessa behöver du inte söka efter på ett företag utan det går bra att erbjuda dina tjänster till bekanta och grannar som kan tänkas behöva hjälp med olika sysslor. Exempel på säsongsjobb kan vara snöskottning eller att klippa gräs. Här kan du vara kreativ och se möjligheterna!

Sommarjobb
De flesta kommuner erbjuder sommarjobb för ungdomar. Viktigt att vara medveten om är att det är betydligt fler som söker jobb än det antal jobbplatser som erbjuds. Ett bättre alternativ är att söka jobb på egen hand och då har du större chans att få sommarjobb. Nyttja alla dina kontakter och fråga runt för att se om du känner någon som anställer ungdomar. Ett hett tips är också att gå till arbetsplatser som ofta behöver extra personal under sommaren. Det kan exempelvis vara glasskiosker, restauranger, butiker eller inom äldrevården. Det gäller att våga visa framfötterna och vara ute i god tid, helst några månader i förväg, för att få bästa möjligheten att säkra inkomsten till sommaren.

Hur mycket får du jobba och vad kan du tjäna?

15 år är brytpunkten mellan att enklare jobb till mer avancerade jobb med både fler arbetsuppgifter och mer ansvar. Det är en stor skillnad om du under samma år fyller 16 år eller inte för vilken typ av du kan jobb kan få. Om du kommer att fylla 16 detta år kan du bland annat få sitta i en kassa.

Lönen för ett sommarjobb eller extrajobb för 15-åringar kan variera beroende på arbetsplats. Om arbetsgivaren har kollektivavtal ska du alltid få betalt minimilön eller mer. Oavsett har du alltid rätt att få tydlig information om vad din lön är. Var inte rädd att ställa frågor om det till exempel står “Lön enligt avtal”. Det är inte kul att bli besviken när lönen väl kommer utan det är bättre att veta i förväg.

Annons
Tombola
Annons

Annons