Investera i aktier och fonder

Börja investera pengar 2022 i aktier och fonder för att öka dina inkomster och tjäna extra pengar. Även om du bara har en liten summa pengar kan du börja investera och få pengarna att växa.

Med ett kostnadsfritt ISK konto kan du placera dina pengar i olika värdepapper som kan ge avkastning på ditt sparande. Ett bra sätt att tjäna extra pengar om du inte tar för stora risker. Med ett bra utgångsläge med en bra startsumma att investera kan du lätt tjäna 1 000 – 5 000 extra i månaden med en bra blandning av utdelningsaktier och en trygg blandning av fonder och aktier med inte alltför hög risk.

Annons: Här skapar du ett gratis konto hos Avanza.

Tjäna pengar på aktier

Är du nyfiken på hur man tjänar pengar på aktier?

Först behöver du läsa på om de företag du är intresserad av att investera i. Du behöver veta att det är bra företag som har potential att öka sin tillväxt under den tiden du har tänkt att äga aktierna.

När du har bestämt dig för en aktie studerar diagrammet för hur kursen har utvecklats den senaste tiden för att se till vilken aktiekurs du är beredd att köpa aktien. Så fort du har köpt aktien till den valda kursen bör du redan nu bestämma hur länge du ska äga aktien eller om du ska sälja den till någon specifik säljkurs.

Tjäna pengar på fonder

Vill du både spara pengar och tjäna pengar långsiktigt är fonder ett bra val. Det tar lite längre tid att tjäna pengar i jämförelse med aktier men det är betydligt lägre risk. Det är en vanlig sparmetod att spara i fonder eftersom det ger mer pengar än att ha sina pengar på ett konto med väldigt låg sparränta.

Vad är en fond?

En fond kan ses som en portfölj av kollektivt indirekt ägda tillgångar. Dessa tillgångar förvaltas av en eller flera förvaltare på ett fondbolag. Din del motsvaras av den andel du har i fonden. Om värdet stiger eller minskar på fondens förmögenhet stiger eller minskar också värdet på din andel i fonden.

Det är fondens bestämmelser som styr vilka slags värdepapper och vilka marknader som pengarna kan placeras i. Om fonden har aktier i olika bolag är du som fondandelsinnehavare indirekt ägare i dessa aktier.

Annons

Jämför lån med låg ränta

Investera bara pengar du kan vara utan

När du ska investera i aktier eller fonder är det viktigt att bara investera pengar du kan vara utan. Aktiehandel och fondsparande innebär alltid en risk. Dina pengar som investeras kan även sjunka i värde och företaget bakom aktien eller fonden kan gå i konkurs. Det är inte en garanti att du får tillbaka din investering om det skulle gå illa. Det är därför du inte ska investera de pengar som du behöver inom snar framtid.

Framförallt aktiekurser kan gå upp och ner med en kraftig variation i värde. Risken att företagen går i konkurs är väldigt liten och den största risken är att du i panik säljer när värdet är lågt och då går du så klart med minus i den affären. Om du inom de närmsta två till tre åren behöver de pengar du investerar är risken att kursen står mycket lågt när du måste sälja. Se därför till att ha en långsiktig plan och placera pengarna i mindre riskfyllda alternativ.

Det snabbaste sättet att tjäna pengar på aktier

Genom att köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt kan du snabbast tjäna pengar på aktier. Men, det gäller att veta vad du gör för att köpa allt som är billigt handlar också om en risk. Det kan vara att det går helt utför ett bolag så du behöver läsa på och bestämma dig för om du tror på bolaget och om du ser någon ljusning till bättre aktiekurs inom den tid du kan tänka dig att placera pengar i den aktien. Det är ett individuellt beslut från aktie till aktie utifrån vad som egentligen har orsakat aktiens nedgång. Köp aktier i företag du förstår dig på och vill äga för att du tror på deras produkt eller tjänst.

Hur fungerar utdelningsaktier?

En del företag delar ut hela eller delar av sin vinst till aktieägarna. En sådan utdelning innebär att du som är aktieägare får in pengar på ditt konto. Det är oftast de större företagen som har utdelning och den kan vara en eller flera gånger per år. Hur stor utdelningen är beror på hur mycket företaget delar ut i förhållande till aktiepriset, den så kallade direktavkastningen. En högre direktavkastning ger dig mer i utdelning. Stirra dig inte blind på höga direktavkastningar för det innebär att det blir mindre kvar i företaget efter en utdelning som kan användas för företaget att investera vidare. Du vill ju också placera pengarna i ett företag som vill göra ännu större vinster och då behöver de också investera.

Annons: Skaffa ett gratis konto hos Avanza nu!

Annons

Billigare mobilabonnemang

Lär dig mer om aktier och fonder

Hos Avanza finns många bra resurser för att lära dig mer:

  • Annons: Aktieinspiration – Är du osäker på vilken aktie du ska köpa? Hitta nya aktier bland topplistor och temalistor
  • Annons: Avanza akademin – Lär dig allt om sparande och investeringar
  • Annons: Kom igång – Så kommer du igång med fonder och aktier