Investera i aktier och fonder

Börja investera i aktier och fonder för att öka dina inkomster och tjäna extra pengar genom att skapa ett konto gratis hos Avanza. Med ett kostnadsfritt ISK konto kan du placera dina pengar i olika värdepapper som kan ge avkastning på ditt sparande. Ett bra sätt att tjäna extra pengar om du inte tar för stora risker. Med ett bra utgångsläge med en bra startsumma att investera kan du lätt tjäna 1 000 – 5 000 extra i månaden med en bra blandning av utdelningsaktier och en trygg blandning av fonder och aktier med inte alltför hög risk.

Investera bara pengar du kan vara utan

När du ska investera i aktier och fonder är det viktigt att bara investera pengar du kan vara utan. Aktiehandel och fondsparande innebär alltid en risk. Dina pengar som investeras kan även sjunka i värde och företaget bakom aktien eller fonden kan gå i konkurs. Det är inte en garanti att du får tillbaka din investering om det skulle gå illa. Det är därför du inte ska investera pengar som du behöver inom snar framtid.

Framförallt aktiekurser kan gå upp och ner med en kraftig variation i värde. Risken att företagen går i konkurs är väldigt liten och den största risken är att du i panik säljer när värdet är lågt och då går du så klart med minus i den affären. Om du inom de närmsta två till tre åren behöver de pengar du investerar är risken att kursen står mycket lågt när du måste sälja. Se därför till att ha en långsiktig plan och placera pengarna i mindre riskfyllda alternativ.

Det snabbaste sättet att tjäna pengar på aktier

Genom att köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt kan du snabbast tjäna pengar på aktier. Men, det gäller att veta vad du gör för att köpa allt som är billigt handlar också om en risk. Det kan vara att det går helt utför ett bolag så du behöver läsa på och bestämma dig för om du tror på bolaget och om du ser någon ljusning till bättre aktiekurs inom den tid du kan tänka dig att placera pengar i den aktien. Det är ett individuellt beslut från aktie till aktie utifrån vad som egentligen har orsakat aktiens nedgång. Köp aktier i företag du förstår dig på och vill äga för att du tror på deras produkt eller tjänst.

Hur fungerar utdelningsaktier?

En del företag delar ut hela eller delar av sin vinst till aktieägarna. En sådan utdelning innebär att du som är aktieägare får in pengar på ditt konto. Det är oftast de större företagen som har utdelning och den kan vara en eller flera gånger per år. Hur stor utdelningen är beror på hur mycket företaget delar ut i förhållande till aktiepriset, den så kallade direktavkastningen. En högre direktavkastning ger dig mer i utdelning. Stirra dig inte blind på höga direktavkastningar för det innebär att det blir mindre kvar i företaget efter en utdelning som kan användas för företaget att investera vidare. Du vill ju också placera pengarna i ett företag som vill göra ännu större vinster och då behöver de också investera.

Dela gärna!